Baby's en jonge kinderen: Veiligheid is belangrijk
Baby's en jonge kinderen zijn erg kwetsbaar, ze zien de gevaren nog niet zoals wij die zien en kunnen zich ook nog niet uitdrukken zoals wij dat kunnen. Helaas zijn ongelukken in en om het huis doodsoorzaak nummer één bij jonge kinderen en baby's. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kunnen nooit helemaal voorkomen worden. Maar door op de juiste dingen te letten, goede afspraken met je kind te maken en handige preventieve handelingen kan wel veel narigheid voorkomen worden.
Leeftijden en risico's
Tijdens alle verschillende periodes en fases in het leven van je kinderen komen nieuwe gevaren kijken. Zo kan je baby eerst alleen nog maar liggen, huilen, drinken en slapen. Dit verandert echter gauw, in snelheidsvaart zal je kindje zich kunnen opdraaien, zitten, voortbewegen, staan, lopen, springen en klimmen. Je kunt begrijpen dat ze hierdoor ook bij steeds meer voorwerpen kunnen komen, wat uiteraard zorgt voor meer voorzorgsmaatregelen en ongelukjes.
Met name de periode waarin een kind leert en probeert te lopen (meestal tussen 8 en 14 maanden) staat een steeds groter wordende bewegingsruimte centraal. Ze zullen in het begin nog erg wankel op hun beentjes staan, wat kan zorgen voor omvallen. Deze onstabiele fase zorgt er ook voor dat kindjes alles wat om handen is vastpakken om steun te vergaren. Echter hebben zij nog niet in de gaten welke voorwerpen vast en los zitten of welke kunnen omkiepen. Wanneer je kindje ouder is en zelf stevig kan lopen, zal het steeds meer uitproberen. Waar kan ik op staan? Zal ik hier tegenop kunnen klimmen? Springen op de bank is leuk, net als springen van een stoel en hoe kleiner het voorwerp des te interessanter het is. Je kindje ontdekt de wereld maar ziet nog niet het gevaar in bepaalde situaties hoe wij ze zien.
Onveilige situaties in en om het huis
Of het nu gaat om de verzorging van je kind, het spelen in de tuin, het eten bereiden en eten of veilig slapen. Tijdens alle situaties zijn er wel gevaarlijke situaties te bedenken, maar dus ook tips om veel van deze te voorkomen. Natuurlijk is het niet erg als je kindje af en toe valt, of om moet gaan met minder leuke situaties, ze leren hier immers ook van. Grenzen opzoeken, mensen en dieren uitdagen, het hoort er allemaal bij. Echter staat de veiligheid altijd voorop en zit er een groot verschil tussen vallen en vallen. Met o.a. tips om wiegendood te voorkomen, tips om je kindje veilig zijn maaltijd te laten eten, giftige planten, tips om je kindje te wassen en tips om je kindje op straat te laten spelen, zal je kindje een steeds grotere, maar ook veilige zelfstandigheid verkrijgen.
Eerste Hulp Bij Ongelukken
Omdat er natuurlijk altijd wat kan gebeuren is het ook belangrijk om te weten hoe je in een dergelijke situatie moet handelen. Het belangrijkste advies wat gegeven kan worden is het bij de hand hebben van noodnummers. In geval van levensbedreigende situaties kun je altijd naar het noodnummer 112 bellen. Maar ook het nummer van de huisarts, weekenddienst, (adres) de spoedeisende hulp of de EHBO-post in de buurt zijn handig om te hebben.
Zorg ook dat je thuis alle nodige eerste hulp materialen hebt liggen. Je kunt bij een apotheek terecht voor alle nodige producten in een verbanddoos maar ook voor extra informatie en advies. Als je nog sterker in je schoenen wilt staan, wordt een EHBO cursus aangeraden. Je hebt zelfs cursussen gericht op kinderen, zodat je goed voorbereid bent bij eventuele ongelukken.
Probeer ten alle tijden rustig te blijven, jij bent een voorbeeld maar vooral de beschermer van je kindje. Raak jij in paniek, dan zal je dit zeker overdragen naar je kind.