Lica » Specials » Beleggen

Beleggen: Hoe, waarin en risico's

Beleggen: Hoe, waarin en risico's Veel mensen nemen de kans of het risico om te beleggen. Beleggen is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt, er zijn tal van mogelijkheden, risico's en tips. Het liefst wil men veilig of beschermd beleggen, met zo weinig mogelijk risico een zo hoog mogelijk rendement genereren. Voor je begint met beleggen is het dan ook handig om te weten wat je doel is, wat je mogelijkheden zijn en wat de risico's zijn. Je moet weten waarin je belegd en er zeker ook enig gevoel voor hebben in combinatie met een zekere basiskennis. Het is lastig om te zeggen 'zo moet je beleggen', maar gelukkig kunnen we wel tal van leidraden, ervaringen en mogelijkheden meegeven.

Beleggen: wat is dat?

Een belegging kun je eigenlijk vergelijken met een investering, voor korte of lange termijn, met als doel er financieel voordeel mee te halen. De inkomsten van beleggingen zijn onzeker, omdat de markt immers altijd in beweging is. Je weet nooit 100% zeker wanneer en hoeveel je aandelen in waarde zullen stijgen of dalen, al zijn hier wel tal van tips die je hierbij kunnen helpen. Men ziet sparen veelal als een vorm van beleggen, omdat je in zekere zin je geld op langere termijn vastlegt om er financieel voordeel (rente) mee te halen. Echter, ook bij sparen is er altijd een onzekerheid. De bank zou immers failliet kunnen gaan.

Naast particuliere beleggers (privépersoon die een belegging doet), heb je ook institutionele beleggers (instellingen die vermogen van pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen beheren) en ondernemingen.

Risico's van beleggen

Beleggen is nooit zonder risico, wel verschillende de risico's sterk bij alle verschillende mogelijkheden. Daarom kun je het best je risico's goed proberen in te schatten en daarbij te kijken naar de eventuele gevolgen voor je eigen portefeuille. Wat doe je bijvoorbeeld als de rente of inflatie daalt? Of wat doe je wanneer deze stijgen?
Om beter voorbereidt te zijn op alle mogelijke risico's is het van belang enige kennis te vergaren omtrent beleggen, financiële instrumenten en producten. Zorg dat je een beleggingsdoel voor ogen neemt en denk na over je risicobereidheid. Als je eenmaal hebt besloten om echt te gaan beleggen, is het soms ook handig te kiezen voor een professioneel beheerder. Een echte vakspecialist met kennis en veel ervaring.
De Australische beurs, nog voldoende potentieel?

De Australische beurs, nog voldoende potentieel?

De sterke opleving van de mijnsector sinds de jaren 2000, is de belangrijkste motor van de Australische groei. Ondanks dat Australië een OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling…
Beleggen, welke vormen zijn er?

Beleggen, welke vormen zijn er?

Er zijn tal van manieren om te beleggen, op zowel korte als langere termijn. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in grondstoffen, aandelen, obligaties of vastgoed. Welke vormen van beleggen zijn er eigenlij…
De risico´s van beleggen

De risico´s van beleggen

Er zijn verschillende beleggingsvormen mogelijk, met bij iedere belegging die je doet kansen en risico´s. Om goed te kunnen beleggen is het van belang de risico´s te kennen. Zo weet je of het de moeit…
Tips om beter te beleggen

Tips om beter te beleggen

Je wilt gaan beleggen of je bent hier al enige tijd mee bezig. Natuurlijk wil je van een zo hoog mogelijke winst genieten of een goede garantie krijgen op hoge rendementen. Een goed advies om dit te b…
Gepubliceerd door Lica op 16-12-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.